Begeleiding voor kinderen met boosheid

Wordt jouw kind boos als hij verliest met voetbal? Krijgt je kind een woede aanval na een dag op school? Raakt hij gefrustreerd, omdat hij het antwoord op een vraag niet weet? Slaat hij met deuren, als je hem aanspreekt op zijn gedrag? Vliegen de stoelen door de kamer als je tegen je kind zegt dat hij om 23.00 uur thuis moet zijn?

De woedeaanvallen van je kind kunnen je als ouder behoorlijk machteloos en wanhopig laten voelen. Het valt niet altijd mee om met het negatieve gedrag om te gaan. Zeker als er sprake is van blinde woede en je kind niet meer te stoppen lijkt. Een emotionele uitbarsting van een kind, heeft bijna altijd invloed op de gevoelens van zijn ouder. Voor jou als ouder is het bovendien soms niet duidelijk waar een driftbui vandaan komt, of lijkt de oorzaak onbenullig.

Leer een kind niet dat hij niet boos mag zijn, leer een kind hoe hij boos mag zijn

Wanneer je kind vaak boos wordt, kan dit te maken hebben met aanleg, temperament en ervaringen. Ook kan het zijn, dat er sprake is van weinig zelfvertrouwen. Op het moment dat iets hem niet lukt, trekt hij de conclusie dat hij het niet kan. Dit frustreert hem, waardoor hij boos wordt. Hij zal negatief denken en het falen zien als een bevestiging dat hij het nooit gaat leren.

De boosheid van een kind kan ook te maken hebben met een opeenstapeling van spanning. Wellicht is er op school iets voorgevallen, wat al voor spanning heeft gezorgd. Wanneer jouw kind dan bij thuiskomst aangesproken wordt op het niet opruimen van zijn schoenen, kan hij ontploffen. Dit heeft niets te maken met jouw opmerking, maar met de spanning die het kind al bij zich draagt. Het kan een teken zijn dat het uiten van emoties voor jouw kind nog lastig is.

Soms is daar wat extra hulp bij nodig.
Boosheid op zich is niet verkeerd, maar je kind moet wel leren het op de goede manier te uiten.

Boosheid bij hooggevoeligheid

Woede uitbarstingen komen bij hooggevoelige kinderen regelmatig voor, omdat zij veel meer prikkels ervaren dan kinderen die deze eigenschap niet hebben. Er is sprake van overprikkeling, wanneer er teveel prikkels worden ontvangen en wanneer het zenuwstelsel niet alle binnengekomen prikkels kan verwerken.

Veel mensen kennen dit gevoel in mindere mate. Denk aan een wandeling over de kermis, waarbij er overal licht en geluid vandaan komt en er regelmatig mensen tegen je aan lopen. Bij thuiskomst kan je een vermoeid en gespannen gevoel ervaren. Waarschijnlijk verdwijnt het gevoel vanzelf weer of weet je wat je eraan kunt doen om het te laten verdwijnen.

Bij een kind dat overprikkeld is, is dit niet altijd het geval. Hij heeft rust nodig, om de binnengekomen prikkels te verwerken. Soms worden de signalen van overprikkeling echter niet herkent, is er geen tijd om uit te rusten of negeert het kind zelf de signalen. Wanneer er geen sprake is van tijdige ontlading, kan er een explosie (woedeaanval) plaatsvinden.

Deze kan behoorlijk heftig zijn. Het kind kan om zich heen gaan slaan, gaan krijsen of hysterisch huilen. Voor het kind en zijn ouders is het belangrijk om te leren hoe hij met deze emotionele uitbarstingen om kan gaan, zodat het kind niet beperkt wordt in zijn ontwikkeling.

" STOP " zeggen tegen spanningsopbouw

boos2 - Skillzs

Hoe kan Skillzs hierbij helpen?

Skillzs helpt je graag verder.
Neem vrijblijvend contact op per mail of telefoon.

Hoe kan Skillzs hierbij helpen?

Skillzs leert kinderen tijdens individuele begeleidingsmomenten om te gaan met hun emoties. Jouw kind leert over zijn emoties en de oorzaak hiervan. Een emotie wordt nooit afgekeurd, omdat deze in de basis niet verkeerd is. We gaan samen wel op zoek naar manieren om de emotie te reguleren, zodat het kind er zelf geen last meer van heeft.

Sport biedt vaak een goed hulpmiddel hierbij. Je kind zal leren hoe hij zijn gedachten en gevoelens kan sturen. We tekenen situaties uit en spelen deze na, waarbij het kind leert op tijd ‘stop’ te zeggen tegen spanningsopbouw. Door middel van pedagogische spellen wordt aandacht besteed aan het zelfvertrouwen van het kind, omdat dit te maken kan hebben met zijn woede uitbarstingen.

Jouw kind leert haalbare doelen voor zichzelf te stellen en zijn negatieve denkbeelden te veranderen. We besteden aandacht aan denken in iets ‘nog niet kunnen’, in plaats van ‘niet kunnen’. Successen worden gevierd, zodat het kind trots leert zijn op alle kleine stappen die hij bereikt. Alle opdrachten worden gemaakt in een werkboek, die na het begeleidingsmoment met ouders wordt besproken.

Wanneer wenselijk krijgen ouders tips hoe zij in de thuissituatie met de driftbuien van hun kind kunnen omgaan. Ouders zijn een belangrijke steun, op momenten dat het kind het moeilijk vindt om te gaan met zijn emoties.

De begeleiding vindt plaats thuis of op locatie, op basis van een indicatie van jouw eigen huisarts, het centrum voor jeugd en gezin (CJG) of het sociaal wijkteam. Daarnaast kan de begeleiding plaatsvinden op basis van persoonsgebonden budget (PGB).

Wil jij jouw kind aanmelden of wil je meer informatie? Vul dan bijgaand contactformulier in of neem direct contact op via 06-26941478.

Ga naar de inhoud