Begeleiding voor kinderen bij pesten

Gaat jouw kind niet meer graag naar school, naar de BSO, naar de sportvereniging of een andere plaats waar hij voorheen met plezier naar toe ging? Zit hij niet lekker in zijn vel? Gedraagt hij zich anders? Is hij onzeker? Gaan schoolprestaties achteruit? Is jouw kind snel geschrokken, geïrriteerd, teruggetrokken of vinden er regelmatig woede uitbarstingen plaats?

Soms kom je als ouder in een situatie waar je geen grip op hebt. Je kind gaat met tegenzin naar school, naar zijn sportvereniging of naar de hobbyclub. Misschien weet je waarom, wellicht wordt je kind gepest. Misschien heb je geen idee, wat ervoor zorgt dat je kind niet lekker in zijn vel zit.

Dit kan voor jou als ouder frustrerend zijn. Natuurlijk wil je niets liever, dan dat je kind gelukkig is. Soms is het dan goed, om de hulp van een deskundige van buitenaf in te schakelen om jouw kind weerbaarder te maken.

Voor jezelf opkomen is een cadeau, waar je je hele leven profijt van hebt

Niet elk kind staat even sterk in zijn schoenen. Sommige kinderen voelen zich angstig of onzeker, waardoor zij zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Deze gevoelens kunnen het gevolg zijn van pestgedrag van andere kinderen.

Af en toe een grapje moet kunnen, maar wanneer jouw kind herhaaldelijk over een langere periode het doelwit is van kwetsende grappen, dan is hij het slachtoffer van pesten. Dit kan op den duur schadelijk zijn voor de sociale en emotionele ontwikkeling van jouw kind. Het zelfvertrouwen vermindert en je kind kan zich somber gaan voelen.

Daarnaast leidt gepest worden vaak tot lichamelijke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid. Het pesten kan uiteenlopen van uitschelden of naroepen, tot spullen verstoppen en zelfs fysiek geweld. Het pesten kan ook via internet plaatsvinden, door middel van whatsappjes bijvoorbeeld.

Waarom mijn kind?

Een kind dat gepest wordt heeft vaak het idee, dat het zijn eigen schuld is. Een pester zoekt echter een kind niet uit omdat hij stom, lelijk of onaardig is. Een pester zoekt een kind uit, omdat hij weet dat dat kind last heeft van het pestgedrag.

Daarnaast voelt een pester zich sterk en stoer door de groep om hem heen. Hij wil laten zien wat hij allemaal bij jouw kind durft te doen. Hij geniet van zijn machtspositie. Wanneer jouw kind laat zien dat hij moeite heeft met het pestgedrag, dan houdt hij het pesten in stand.

pesten knop 1 - Skillzs
Skillzs biedt een extra steuntje in de rug

Laat pesten het leven van jouw kind niet verpesten!

Logischerwijs heeft jouw kind last van het pesten. Hij kan zich verdrietig of teruggetrokken gedragen. Sommige kinderen worden zelf boos of agressief, als gevolg van het pestgedrag.

De volgende signalen bij je kind kunnen het gevolg zijn van pesten:

Een groot deel van de kinderen vindt het bovendien erg lastig om zijn ouders te vertellen dat hij gepest wordt. Ze zijn bang dat het pesten dan erger wordt, dat ze niet geloofd worden, dat het hun eigen schuld is en/of ze schamen zichzelf ervoor.

Waarschijnlijk heb je je kind al verteld dat het belangrijk is dat hij voor zichzelf opkomt. Dat hij de pester vertelt, dat hij moet stoppen en vervolgens het pesten moet negeren. De pester vindt het namelijk extra leuk, wanneer het kind reageert. Soms is dit echter niet voldoende en heeft jouw kind een extra steuntje in de rug nodig.

Hoe kan Skillzs doen?

Skillzs helpt je graag verder.
Neem vrijblijvend contact op per mail of telefoon.

Hoe kan Skillzs doen?

Skillzs traint kinderen weerbaarder te worden. Tijdens de individuele begeleidingsmomenten wordt er aandacht besteed aan het eigen lichaam, emoties, kwaliteiten en grenzen aangeven. Er wordt geoefend met het aannemen van een sterke houding en een krachtige stem.

Het kind leert zijn eigen mening te geven, grenzen aangeven, oplossingen bedenken en hulp vragen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van sport, spel en creatieve middelen. We gaan situaties uittekenen waar het kind last van heeft en deze oefenen door middel van spellen en weerbaarheidsoefeningen.

Het kind leert over zijn emoties en de gevolgen van zijn gedrag. De oefeningen worden bijgehouden in een werkboek, die na het begeleidingsmoment wordt doorgenomen met ouders. Ouders krijgen tips, hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen tijdens het proces.

Daarnaast zal het kind het pestgedrag, wat tot nu heeft plaatsgevonden, een plekje geven. Dit zorgt ervoor dat hij vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet kan!

De begeleiding vindt plaats thuis of op locatie, op basis van een indicatie van jouw eigen huisarts, het centrum voor jeugd en gezin (CJG) of het sociaal wijkteam. Daarnaast kan de begeleiding plaatsvinden op basis van persoonsgebonden budget (PGB).

Wil jij jouw kind aanmelden of wil je meer informatie? Vul dan bijgaand contactformulier in of neem direct contact op via 06-26941478.

Ga naar de inhoud